Information om lån – frågor och svar.

Finans247 är en fristående och oberoende tjänst och hemsida utan ägarkoppling till de kreditgivare som jämförs på Finans247.se.

Kostar det något att använda Finans247?

Nej – tjänsten är gratis att använda. Alla företag som jämförs på Finans247.se är noga kontrollerade genom ett partnernätverk och du kan därmed vara trygg med att länkas vidare till alla långivare som visas.

Snabblån, mikrolån och smslån

Snabblån, mikrolån och smslån är ett mindre lån som betalas tillbaka fortare än t.ex. ett blancolån eller privatlån. Smslån, snabblån och mikrolån är egentligen samma sak, även om smslån var produkten som den kallades på marknaden vid introduktion för flera år sedan. Dessa typer av lån är normalt på mindre belopp med kortare återbetalningstid och snabb utbetalning.

Normalt betalar de flesta av företagen som jämförs på Finans247.se ut lånebeloppen samma dag som du som ansöker blir godkänd för ett mindre lån.

Snabblån och mikrolån har snabbt blivit en uppskattad produkt på den svenska lånemarknaden men ska ses som en tillfällig lösning när du t.ex. har ont om kontanter i vardagen men inte vill binda upp sig på större lån (som t.ex. blancolån och privatlån).

Privatlån och blancolån

Privatlån och blancolån är lån utan säkerhet som normalt har en återbetalningstid på upp till femton år. De flesta långivare har privatlån och blancolån som går upp till 350 000 kr eller 500 000 kr och räntorna kan variera mellan allt från 2,5 % upp till 20 %.

Ett privatlån eller blancolån är en bra lösning om du ska göra en investering, köpa en bil, en båt, renovera eller uppfylla en dröm. Men tänk på att alla krediter ska betalas tillbaka och du binder upp dig med förpliktelser mot kreditgivaren under en lång tid. Var noga med att jämföra och undersöka långivare för att hitta de bästa lånevillkoren för ditt behov.

 • Låna inte mer än du behöver.
 • Låna inte mer än du vet att du kan betala tillbaka.
 • Läs igenom användarvillkor och lånevillkor noggrant.
 • Se till att månadskostnaden för lånet ryms inom din månatliga budget.
 • Låna inte pengar om du redan har skulder.
  • Däremot kan ett större privatlån eller blancolån ibland vara en bättre lösning för att samla ihop dyra lån och krediter som du har. Detta för att sänka din totala månadskostnad och få mer pengar över till annat.

Vad kan det innebära om du inte kan betala tillbaka lånet i tid och enligt betalningsplanen som du har godkänt vid tecknande av lånet?

Om du inte kan betala tillbaka ditt lån och fullfölja din månatliga betalningsplan kan du i värsta fall få en betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning finns kvar i minst 3 år, detta även efter att du har betalat av din skuld efter att anmärkning registrerades.

En betalningsanmärkning påverkar din vardagliga ekonomi negativt och kan bl.a. innebära:

 • Att du får svårt att teckna mobilabonnemang.
 • Svårt att ingå avtal för t.ex. el och bredband.
 • Hyresvärdar kan neka dig kontrakt för bostad.
 • Nästintill omöjligt att få nya lån eller teckna kreditkort.

Vad är skillnaden mellan långivare och låneförmedlare?

Hos Finans247 hittar du både långivare och låneförmedlare. Skillnaden mellan dessa är att långivaren är den part som i slutändan betalar ut blancolånet, privatlånet, snabblånet eller mikrolånet. Låneförmedlare är företag som förmedlar dig som kund till flera olika banker som i sin tur lämnar låneerbjudanden och låter dig välja mellan flera olika.

Hur mycket får du låna?

Hos Finans247 hittar du blancolån och privatlån upp till 500 000 kr från olika långivare och låneförmedlare-, samt mellan 500 och 50 000 kr för snabblån och mikrolån. Om din ansökan accepteras beslutas av respektive långivare, Finns247 är en jämförelse- och informationssajt och vi göra inga kreditupplysningar och tar inga beslut om din möjlighet till lån. Faktorer som spelar in om du blir accepterad eller ej är t.ex. kredithistorik, ålder och din årliga inkomst.

Du är välkommen att kontakta oss här.

Show Buttons
Hide Buttons